LEPI BRKA

04.01.2022

Gravlax-Video recept

slano bez glutena posno riba


Sastojci

1 kg svežeg fileta lososa

150 g šećera

150 g soli

1 veza sveže mirođije

0,3 dl konjaka ili nekog brendija (po želji)

Način pripreme

Jedina stvar koja traži malo veštine vezano za ovaj specijalitet jeste da prvo moraju da se izvade sve koščice. To ćete najlakše uraditi ako prstima blago pritisnete file losossa sa stene gde nama „kože“ i povučete sa jednog kraja na drugi. Pod prstima ćete osetiti koščice koje vire i možete ih izvaditi pincetom ili recimo makazama. Ako koristite makaze vodite računa da ne stežete previše jer ćete ih iseći i skratiti, i na taj način otežati vađenje.

Sledeći korak je odrati lososa. Ovaj deo može prvi put da vam bude malo komplikovan. U svakom slučaju izaberite početak odakle želite da počnete i nožem odvojite deo kože od mesa. Uzmite taj deo i samo polako krenite da skidate kožu. Kada krene ide zaista lako.

Ako želite možete i da odstranite masnije delove ribe.

Sada u neko posudu za mešanje sipajte so i šećer. Postoje različite škole vezano za ovaj deo. Neki kažu da treba staviti više šećera, a manje soli. Neki tvrde obrnuto. Ako nemate iskustva na ovu temu probajte ovaj 1:1 odnos pa sledeći put eksperimentišite.

Iseckajte sitno mirođiju i pomešajte sa solju i šećerom.

Ribu dobro izmasirajte sa konjakom (ukoliko želite) i onda je pospite sa mešavimom šećera i soli  u koju ste dodali mirođiju (začinska mešavina).

Riba treba da bude bogato začinjena sa obe strane.

Stavite začinjenu ribu u plitku posudu u koju može cela da stane, pospite sa ostatkom začinske mešavine.

Sve dobro uvijte prijanjajućom folijom (da i posudu u kojoj se losos nalazi) stavite u frižider na barem 12h, a može i kraće. Veoma je važno da losos pritisnete sa nečim teškim.

Bitno je i da posuda u kojoj se nalazi lososs ne bude previše plitka jer će za vreme mariniranja iz lososa izaći dosta tečnosti.

Kada je mariniranje gotovo. Otpakujte ribu i odstranite višak tečnosti. Ovako mariniranu ribu možete čuvati u frižideru dobro upakovanu i nekoliko nedelja.

Seći tanko kao pršut i servirati kao predjelo uzneki kvalitetan krem sir i tost. Odlično se slaže sa kiselim krastavčićima.

Da li ste probali ovaj recept? Ostavite svoje utiske u komentarima.

Imate pitanje? Slobodno ga postavite. :)
Kako vi pravite pastrmku?

Hvala unapred!


Za još proverenih i ukusnih recepata za posna jela dovoljan je klik na sliku ispod.


A, zašto ja koristim Tefal posuđe, možete saznati klikom na fotografiju ispod. :)

Gravlax-Video recept

Pravili ste recept?

Vera Nikolic

15.12.2022

Gravlaks pravim godinama za našu Slavu.Ja stavljam u marinadu rendanu koricu pomorandze i lajma...to je stvar ukusa.Pravim po Švedskom receptu sos za gravlakd od senfa,belog vina itd Bozanstven je.Recept je za svaku preporuku.

SLIČNI RECEPTI