Lepi Brka

22.03.2021

Sutlijaš sa šatoom

slatko bez glutena kremasto


Novi Bečej je možda mala varoš, ali ima sjajne domaćice, prave umetnice. Jedna od njih je i Nadica Josimović koja pored kulinarskih umeća ume da zablista na nebrojeno kreativnih načina.

Imao sam tu sreću da je pristala da gostuje kod mene u studiju i da naučim još po neku majstoriju iz njenog repertoara. Danas vam predstavljam ovaj sjajan Sutlijaš koji sam naučio da pravim uz pomoć Nadice.
Sastojci

za sutlijaš
1l mleka

200g pirinča (oblo zrno)

100g šećera

za šato

 4 jaja

50 g šećera

Prstohvat soli

za serviranje

sveže voće
kakao prah
seckani orašasti plodovi

Način pripreme

U šerpu odgovarajuće veličine sipati meko i šećer i na umerenoj vatri uz povremeno mešanje ostaviti da proključa. Dodati pirinač, promešati i kad ponovo proključa utišati vatru i kuvati uz povremeno mešanje sve dok se piraniač u potpunosti ne skuva.

Šato

Negde pred kraj kuvanja sutlijaša odvojite belanca od žumanca. Belanca uz prstohvat soli mumutiti u čvrst sneg Tefal mikserom uz postepeno dododavanje šećera (50g).


Kada je sneg umućen uz lagano mešanje dodati umućena žumanca da se dobije ujedančena masa.

U vreo gotov sutlijaš laganim mešanjem varjačom i postepenim dodavanjem mase od belanaca i žumanaca formirati ujedančenu kremastu masu sutlijaša sa šatoom. Ako se brinete oko upotrebe termički nedovoljno obrađenih svežih jaja, ovu fazu možete obaviti tako što će te uz mešanje dodavati šato u sutlijaš koji krčka na tihoj vatri i kuvati još koji minut.

Gotov sutlijaš sa šatoom servirati (po želji) sa svežim voćem.

Da li ste probali ovaj recept? Ostavite svoje utiske u komentarima. Imate li vi neki svoj zanimljiv recept inspirisan sutlijašem? Imate pitanje? Slobodno ga postavite. :)

Hvala unapred!

Volite kremaste poslastice? Klikom na sliku ispod dobićete još zanimljivih recepata.

 

 

Sutlijaš sa šatoom

Pravili ste recept?

SLIČNI RECEPTI