Lepi Brka

20.09.2019

Krmenadle sa Jamajke

slano bez glutena gurmanluk


Danas sam raspoložen za karipsku kuhinju i zato krmenadle sa Jamajke.

Teško da je ovo baš autentični recept iz tog dela sveta jer je Jamajka u neka davna vremena bila centar trgovine i kolonijalni posed, a trgovalo se robom iz celog poznatog sveta. U takvim situacijama uvek dolazi do mešanja kultura i tradicija, pa i onih vezanih za kuvanje. Ovde treba pomenuti da je Jamajka bila i centar trgovine robljem iz Afrike, tako da današnja jamajčanska gastronomija ima jake korene koji sežu sve do „crnog kontinenta“ . Kada je trgovina robovima ukinuta, pojavio se problem nedostatka radne snage i britanska kolonijalna vlast počinje da dovodi radnike iz Indije i Kine. Tako da ni taj uticaj na lokalnu kuhinju nije zanemarljiv.

Ko je šta i odakle doneo teško je reći, ali pred vama je recept koji je zanimljiva mešavina kuhinja sa praktično svih kontinenata sem Australije i Antraktika. 

Aromatično i pikantno baš kako volim.

Sastojci

2 krmenadle

Marinada
½  veze mladog luka
3 čena belog luka
10 g đumbira
1 kašičica tucane sudžuk paprike
1  kašika smeđeg šećera
½  kašičice cimeta
1 kašičica bibera
½ kašičice muskatnog oraščića
1 kašičica soli
4 kašike soja sosa
sok od ½  limuna
0,5 dl vode
0,5 dl ulja

Prilog

sezonska salata
bareni pirinač

Način pripreme

Krmenadle istanjiti čekićem za meso.

Sve sastojke za marinadu staviti u Tefal Masterchop i dobro usitniti.

Krmenadle staviti u posudu odgovarajuće veličine i preliti marinadom. Posudu zatvoriti i ostaviti da se meso marinira barem tri sata, idealno preko noći.

Nakon mariniranja meso staviti u pleh i preliti delom marinade i peću u rerni zagrejanoj na 220°C. Peći meso oko 15 minuta, pa izvaditi pleh iz rerne.  Okrenuti krmenadle, preliti ih sa preostalom marinadom i vratiti u pećnicu na još 15 min.

Služiti toplo uz sezonsku salatu i kuvani pirinač.

Sokove od pečenja koristiti kao preliv za meso.

Da li ste probali ovaj recept? Ostavite svoje utiske u komentarima.

Imate pitanje? Slobodno ga postavite. :)

Hvala unapred!

Ljubitelj ste gurmanluka? Klik na sliku ispod i biće još dosta recepata za razne gurmanluke.


Klikom na sliku ispod otkrijte zašto je Tefal posuđe moj prvi izbor!

 

Krmenadle sa Jamajke

Pravili ste recept?

Mira

25.09.2019

Kuhajući jučer Jamajka krmenadle, prvi puta sam se zapitala:"Imam li ja to puno godina ili puno kuham?"Odgovorit ću si na to pitanje nekom drugom prilikom, a do tada ću i dalje otkrivati i usvajati nove recepte.Svima,koji su gurmani, a uz to vole dašak egzotike, preporučila bih da što prije pripreme ovo ukusno jelo.Kako trenutno čitam knjigu Kći sreće-Isabel Allende o mladoj Čileanki koja se tragom prve ljubavi zatekla u Kaliforniji u vrijeme zlatne groznice, a knjiga opisuje šarolike svjetove i kulturološke razlike indijanskih,kineskih, europskih i latinoameričkih doseljenika;tako da spoj ove Vaše priče, knjige koju čitam i lijepog recepta, se baš nekako složilo u jednu lijepu cjelinu

Lepi Brka

25.09.2019

Hvala! :)

Tatjana

26.10.2020

Na nagovor sestre, kojoj sam se žalila, da ne znam šta ću sa krmenadlom u frižideru, probam da spašavam situaciju. Ovo je jedino meso koje izgleda kao oplemenjena iverica. Možda zvuči grubo, ali meni je zaista tako. Nepoverljiva, pročitam recept... Vrlo dopadljivo... Sve osim tih krmenadli. Uveče sam ih pripremila za sutra, za 8 osoba. Pomislih, kad me kritikuju, neka to bude na veliko. Međutim... Svi me toliko nahvališe da sam prevazišla samu sebe. Ma nisam sebe, nego tu groznu ivericu, sada stvarno oplemenjenu... Od tada " Jamajčanke" redovno na meniju. A kremnadle kupujem isključivo za ovaj recept.

Jelena Stefanović

28.12.2021

Pravila baš juče. Dobar recept, ukusno.

Milica

27.02.2022

Spremala nekoliko puta. Svaki put se danima pričalo o mom ručku i kako sam dobra kuvarica. A, ustvari, savršen recept! Hvala!

SLIČNI RECEPTI